Forum

Har du också haft problem med a-kassan?

Har du erfarenheter som visar på att a-kassans regelverk inte omfattar din arbetssituation? Har du upplevt problem med otydlighet och oförutsägbarhet när det gäller a-kassan? Har du ”fallit mellan stolarna” och utelämnats till ovisshet? Dela gärna med dig av din upplevelse! Du kan självklart vara anonym kring dina upplevelser och ange då gärna detta i kontakten med oss.

12 svar

 1. En fråga som ALLTID ställer till det är hur många timmar man jobbar under en given period. Jag som extremt engagerad DJ lägger all min tillgängliga tid på att förbereda för alla tänkbara uppdrag. Det är obetald tid, men det är banne mig arbetstid, och helt och hållet en grundläggande förutsättning för att kunna ta framtida uppdrag. Betalda timmar är ju som regel de timmar en uppdragsgivare betalar för, och är det ett jobb som kräver individuella förberedelser så blir ju timersättningen mycket högre, eftersom man mitt fall aldrig får betalt per timme, utan per uppdrag, och det föranleder alltid en diskussion där en tjänsteman som aldrig jobbat annat än 40 timmar i veckan och får betalt för allt som har med jobbet att göra, inte kan begripa hur det fungerar. Jag har t.o.m. fåt kommentarer som ”varför håller du då ens på med det här” av handläggare som har sitt jobb för pengarnas skull. Intresse, passion, engagemang är ingenting dom begriper och framför allt finns det inga färdiga mallar inom a-kassan för att hantera den här situationen. Man hamnar i ett godtycke som leder till ingen ersättning eller en för låg ersättning och i alla fall blir ersättningen väldigt försenad. Jag har ett flertal kollegor som i många år tillhört musikerförbundet, och där har man ändå en viss förståelse för hur just artister arbetar, men ändå dröjde första utbetalningen mer än 6 månader och blev betydligt lägre än förväntat.

  1. Det här är ett riktigt intressant ämne du skriver om. Jag har med passion och glädje jobbat som sångare och musikant i 42år och har hitills aldrig tagit eller rättare sagt kunnat ta betalt för den tid det tar att förbereda sig med låtar, texter, repetition, rigga upp och rigga ned med mera.

   Jag anser som du att det är helt galet att det är på detta sätt och en riktigt het potatis som både ett fackförbund och a-kassa borde diskutera.

  2. Hej Peter,

   Tack för din kommentar.
   Personligen delar jag helt din uppfattning om att synen på vad som är arbete idag behöver omdefinieras. Antalet människor som arbetar ”atypiskt” idag, d.v.s inte som fast anställda med 40 timmar i veckan, ökar och att ha en arbetsmarknad där människor p.g.a hur arbetets organiseras inte tillåts använda sitt intresse, passion eller engagemang i sitt arbete är en förlust för hela samhället. Kan detta initiativ leda till minsta förbättring i det här avseendet, antingen genom en ny a-kassa eller förändrad lagstiftning, har vi lyckats.

   Mvh Axel, EAB

 2. Jag fick veta att det inte var tillåtet att göra enstaka frilansjobb och samtidigt ha A-kassa. Samtidigt krävde Arbetsförmedlingen att jag skulle fylla i ett kartläggningsunderlag där jag redovisade mina kontakter i branschen. Är det inte ett bättre sätt att både underhålla och skapa kontakter att göra frilansjobb? Jag har inget företag utan fakturerar via Frilans Finans.
  Till slut skrev jag ut mig från Arbetsförmedlingen och tog studiemedel för en halvtidskurs. Det ger ännu mindre pengar men jag har fått tillbaka viljan att leva nu när jag kan ta de frilansuppdrag som ges medan jag söker ett varaktigt jobb. Studiemedel går ju inte att luta sig mot hur länge som helst dock, så det krävs en förändring i systemet!

  1. Hej Sigrid.

   Tack för din kommentar.
   Absolut, att förlita sig på studiemedel när det egentligen avser arbetslöshet låter inte som en hållbar lösning i längden. Skönt att höra att du mår bättre idag!

   Mvh Axel, EAB

 3. Jag har sedan flera år valt att inte ta ut min berättigade arbetslöshetsersättning pga de krav på återbetalning som jag förelagts. Bl a för att jag som skådespelare jobbar med delade kontrakt, vilket är praxis i min bransch, och när jag stämplat däremellan godkänns det inte av min a-kassa. Som är till för kulturarbetare… Jag riskerar också att bli utesluten för att jag då och då behöver fakturera. Den begränsade möjligheten till att deltidsstämpla är också en rävsax för oss uppdragstagare.

  1. Hej Emma,

   Tack för din kommentar.
   Från vad jag sett är du som kulturarbetare inte ensam om dina problem med a-kassan. Jag läste tidigare en artikel i Expressen (länk: https://www.expressen.se/kultur/ide/for-oss-kulturarbetare-suger-dagens-a-kassa/) där en kulturarbetare beskriver problemen med a-kassan på grund av hur hennes arbete organiseras. Jag upplever att en väldigt stor del av kulturarbetare hamnar i kläm i vårt sociala system, inte minst nu under pandemin. Det är hög tid att ni som är helt avgörande för vårt rika kulturliv inkluderas i våra trygghetssystem.

   Mvh, Axel, EAB

 4. Jag var redan medlem i a-kassan sedan lite mer än ett år tillbaka när jag blev sjukskriven – och under sjukskrivningen betalade jag in samma månadsbelopp som tidigare trots min oerhört nedsatta inkomst. Sedan kom jag i arbete igen, och sedan gick det kontraktet ut och jag behövde ansöka om a-kassa. Då menar dem att eftersom jag varit sjuk en del av den tiden jag varit medlem (ca 6 månader) så blir jag inte beviljad a-kassa. Man måste ha ett visst antal kontinuerliga månader i arbete för att bli beviljad, men man ska ändå betala in exakt samma belopp under den tid som inte räknas för dem. Riktigt jävla värdelöst.

  1. Hej Amanda, tack för att du delade med dig!

   Det är lätt att förstå din frustration. Otydliga riktlinjer skapar bekymmer för många. Vi hoppas med det här initiativet vara pådrivande i att skapa ett tydligare och förutsägbart system, som också beaktar individers olika situationer.

   Mvh, Axel, EAB

 5. Jag har helt enkelt inte rätt till ersättning från a-kassan för att jag har enskild firma och arbetar på uppdrag. Jag tycker det är helt sjukt att det är såhär.

 6. Jag blev 65 i år och planera att jobba till 70.
  Men fick veta att om jag bli utan arbete har inte rätt till A-Kassa. Anledningen säger de är att jag kan alltid ta pension.
  I en tid när regeringen uppmanar till att alla ska jobba tills man är 79år gammal. Tycker jag att det är märklig och ålder diskriminerande mot oss. Min pension är nånting jag har jobbat för hela mitt liv för. Det ska inte någon ha åsikter om. Det är orättvis att vi jobbar heltid och betalar skatt precis som alla andra men har inte rätt till skyddsnätet som alla andra. Varför? För att vi har rätt att bli Pansionär men vill fortsätta att jobba.

 7. Jag är konsult per uppdrag.
  Vill säga enstaka dagar eller vecka.
  När jag ska söka A-kassa, blir jag hela tiden ifrågasatt om jag är egen företagare!!
  Trots arbetsgivare intyg ifrån Finansbolaget.
  Stor det klart och tydligt i intyget, anställningsform, tid och lön.
  Men är tvungen att redovisa min kunds uppdrag, och utreds emot som egenföretagare!
  Vad är skillnaden? gäller inte arbetsgivarintyget?
  Finns inga skillnaden om kunden själv hade anställt mig direkt ju.
  Kunden väljer självklart denna anställningsform av en orsak.
  Det kostar mer administrativ tid än att anställa mig per tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela:

Twitter
LinkedIn
Facebook
Email
Telegram
WhatsApp

Gå med idag!

*Genom att gå med i initativet till Uppdragsarbetarnas a-kassa godkänner jag att mina personuppgifter hanteras i enlighet med initativet till Uppdragsarbetarnas a-kassas integritetspolicy